Steeds meer werkgevers vragen aan hun personeelsleden om CoronaMelder niet in te schakelen als ze aan het werk zijn. Werkgevers zijn bang dat werknemers dat werknemers massaal in thuisquarantaine moeten als ze een melding krijgen van de corona-app, waardoor de productie komt stil te liggen of de dienstverlening in het geding komt. CNV en FNV zeggen dat er zelfs werkgevers zijn die de app verbieden.
Dat zeggen de vakbonden tegenover Trouw.
Werknemers zitten ‘gedwongen’ thuis door CoronaMelder
CoronaMelder werd op zaterdag 10 oktober landelijk uitgerold. Sinds die tijd werken alle functionaliteiten voor alle Nederlanders die de app op hun smartphone installeren. Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de app inmiddels 3,6 miljoen keer gedownload uit de Play Store en App Store. Dagelijks melden gemiddeld 1.400 mensen via de app dat ze besmet zijn met COVID-19.
De cijfers laten zien dat velen het nut inzien van CoronaMelder. Onder werkgevers daarentegen zijn er grote zorgen over de app. Zij vrezen dat werknemers direct in quarantaine gaan zodra ze via de app een melding ontvangen dat ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Omdat de testcapaciteit het niet toelaat kunnen mensen zich niet laten testen op het moment dat ze een melding ontvangen van de app. En dus zitten werknemers min of meer gedwongen tien dagen thuis.
Werkgevers maken zich zorgen om CoronaMelder
Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde afgelopen maand al dat productieprocessen en de dienstverlening mogelijk in gevaar komen door CoronaMelder. Ze vreest namelijk dat medewerkers ten onrechte uitvallen. “De vraag is of dat handig is, want voor je het weet zit straks half Nederland thuis en zijn er geen onderwijzers, treindienstleiders of vrachtwagenchauffeurs meer”, aldus VNO-NCW.
Naast de werkgeversorganisatie uitten busmaatschappij Qbuzz en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hun zorgen over de corona-app. Zij riepen hun medewerkers en leden op de app uit te schakelen als ze aan het werk waren. Op die manier hopen ze te voorkomen dat personeel onnodig uitvalt. Sommige werkgevers gaan zelfs zo ver dat ze de app verbieden. De vakbonden FNV en CNV zeggen dat ze de laatste tijd tientallen klachten hierover hebben ontvangen.
Dit speelt zowel bij grote als kleine bedrijven
Volgens vakcentrale CNV verplichten met name werkgevers in de retail en de industrie hun werknemers om de app te gebruiken. “Werkgevers in die sectoren willen niet dat hun personeel de CoronaMelder installeert. Zij zijn bang dat ze bij iedere melding van de app hun werknemers tien dagen kwijt zijn, omdat ze dan in quarantaine moeten”, zo vertelt Piet Fortuin, voorzitter van CNV tegenover Trouw.
Het probleem speelt niet alleen bij grote bedrijven maar ook bij kleine ondernemers, zo weet Hans Biesheuvel van branchevereniging Ondernemend Nederland (ONL). Zij zijn afhankelijk van de fysieke aanwezigheid van hun personeel. Als een schilder, schoonmaker of vrachtwagenchauffeur tien dagen lang niet komt opdagen, dan ligt het werk letterlijk stil en wordt er niets verdiend. Dat werkgevers hun medewerkers verbieden om CoronaMelder te downloaden, dan heeft Biesheuvel niet gehoord of gezien.
Arbeidsjurist: ‘CoronaMelder verbieden door werkgever is niet toegestaan’
Volgens arbeidsjurist Pascal Besselink zijn de regels glashelder: werkgevers mogen niet van hun werknemers eisen dat ze CoronaMelder uitzetten tijdens hun werk. “Het installeren en gebruiken van de corona-app is een persoonlijke keuze, daar mag een baas niets over zeggen. Ook niet als de app tijdens werktijd aanstaat”, aldus Besselink.
De corona-app verbieden is volgens hem dan ook niet toegestaan. “Een werknemer is voor zijn werk afhankelijk van een werkgever, de machtsverhoudingen zijn daarom nooit gelijk. Als een werkgever zoiets vraagt, op welke manier dan ook, zullen veel werknemers dat niet als een vrijwillige keuze ervaren en zich verplicht voelen, zeker in deze crisistijd, het advies op te volgen.”
Ministerie van VWS in overleg met Apple en Google over ‘pauzeknop’
Afgelopen week schreef minister Hugo de Jonge van VWS een brief aan de Tweede Kamer waarin hij inging op de zorgen van werkgevers. Volgens de minister is het (al dan niet verplicht) uitzetten van CoronaMelder voor de meeste beroepsgroepen geen issue. “Alleen voor beroepsgroepen waar mensen langer dan 15 minuten in nabijheid van andere mensen zijn en er daadwerkelijk geen kans op besmetting is, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen of door het gebruik van spatschermen, kan bijvoorbeeld het uitzetten van blootstellingsmeldingen tijdens het contact of het niet meebrengen van de telefoon een optie zijn”, aldus De Jonge.
De minister denkt een oplossing voor deze kwestie te hebben: een ‘pauzeknop’. Daarmee kunnen medewerkers de werking van CoronaMelder tijdelijk stilzetten en weer activeren als ze klaar zijn met werken. De Jonge gaat het idee om een pauzeknop te integreren in de corona-app voorleggen aan Apple en Google.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment